U bent hier: voor buitengewoon onderwijs / * Omgaan met cultuurverschillen
Saturday, 18. April 2015

Interesse?

Karen Segers

Training: omgaan met cultuurverschillen

Samen anders

korte beschrijving

Als leerkracht of secretariaatsmedewerker krijg je meer en meer te maken met leerlingen, ouders en collega’s uit andere culturele of etnische groepen. Het is niet altijd evident om te beslissen hoe je met culturele verschillen kan omgaan. Waar trek je de grens, waar laat je verschil toe?

In deze vorming kijken we naar de invloed van cultuur in het denken en doen van mensen. We gaan op zoek naar verschillen in waarden en normen en hoe je daar als leerkracht mee kan omgaan. Je staat meer stil bij wat je zelf belangrijk vindt en wat de ander belangrijk vindt om zo tot wederzijds begrip te komen.  Je leert ook beter waar je kan en mag begrenzen en hoe je met communicatieve misverstanden kan omgaan.

Naast een theoretisch kader is er ruimte voor eigen vragen en ervaringen en krijg je ook een aantal praktische tips aangereikt waarmee je aan de slag kan in jouw klaspraktijk.

 

doelgroep

leerkrachten

werkwijze

  • theoretische achtergrond
  • één of twee ervaringsgerichte oefeningen al naargelang de tijd
  • interactieve workshop

duur

1-2 dagdelen, ong. 3-6 uur

 

 

lesgever

Karen Segers

doelstelling

  • leren hoe interculturele verschillen meespelen in communicatie en conflicten
  • praktische tips en communicatiestrategieën oefenen

aantal deelnemers

min. 5 - max. 20

 

benodigdheden

te voorzien door de opdrachtgever:

locatie: ruim lokaal

materiaal: beamer

 

uitgebreide beschrijving van het aanbod

Diversiteit, interculturaliteit, multiculturaliteit, … Termen waarmee u rond de oren wordt geslagen. Maar hoe brengt u dit in de praktijk in uw school- of klascontext? Wat kan verrijkend zijn? Waar zitten de uitdagingen en moeilijkheden?

Deze vragen worden benaderd vanuit het theoretisch kader van o.a. David Pinto over interculturele communicatie en conflict­manage­ment. Er wordt gekeken naar gelijkenissen en verschillen tussen diverse culturen en de manier waarop hiermee omgegaan worden zodat de communicatie tussen beide partijen verbetert. Dit gebeurt aan de hand van een handig en bruikbaar stappenplan.

Daarnaast krijgt u heel wat praktische tips aangereikt over omgaan met ouders, het gebruik van tolken, omgaan met conflicten enzoverder.

In deze vorming is er vanzelfsprekend tijd voor uw vragen en bedenkingen. U wordt uitgenodigd om ‘anders zijn’ aan den lijve te ervaren en om kritisch na te denken over uw eigen communicatiestijl. Verder kunt u enkele vaardigheden met betrekking tot intercultureel communiceren inoefenen, want communicatie leert u immers vooral door te doen. 

 

Printversie?   Gebruik de printfunctie van uw browser en selecteer 'afdrukvoorbeeld'.