Terugkomdag voor leercoaches

"Ze kunnen niet plannen!..."
Motivatie Leerproces Persoonlijke Groei

Een vaak gehoord probleem bij het leercoachen : " Ze kunnen niet plannen'. Wat is hier de oorzaak van? Hoe gaan we er mee aan de slag?

Ze kunnen het niet, maar... plannen en plannen is twee!

Welke basisvoorwaarden zijn nodig om in het secundair onderwijs te kunnen beginnen plannen. Hoe nemen we onze leerlingen, collega's en ouders mee in het leren plannen op een haalbare, zinvolle manier?!

Deze dag is enkel toegankelijk voor deelnemers van de 6-daagse opleiding tot leercoach van Vonk en Visie.

Zowel collega's als ouders komen vaak met de melding: "Hij/zij kan niet plannen." Het lijkt het basisprobleem bij het leren. Vaak vertrekt de hulpvraag dan ook van daaruit. Maar plannen en plannen is twee. Waarom is het voor leerlingen secundair zo moeilijk om te plannen? Wat maakt dat ze niet plannen en/of als ze al plannen zich niet houden aan hun planning?


Welke basisvaardigheden/-kennis hebben ze nodig om te kunnen beginnen plannen?
Hoe kunnen we hier als leercoach (en als leerkracht) mee omgaan? Hoe kunnen we hen hierin doen groeien?

Een tip van de sluier: als leerlingen niet weten hoeveel tijd ze nodig hebben om 5 bladzijden geschiedenis te leZen, hoe kunnen ze dan een planning opstellen om die 5 bladzijden te leRen? Lijkt me lastig, niet? Dit en zoveel meer maakt dat ze niet plannen. Tijdens de workshop gaan we alle mogelijke weerstanden en problemen rond plannen ervaringsgericht onderzoeken en mogelijke oplossingen zoeken om onze leerlingen 'anders' te leren plannen.

Doelstelling

Na deze dag kunnen de deelnemers een leerpad opzetten om leerlingen van het secundair onderwijs te leren "plannen".

Vanaf 15.00u is er kans tot inbrengen van persoonlijke problemen die we als leercoach tegenkwamen het voorbije jaar. Prangende vragen mogen vooraf doorgestuurd worden.

Werkwijze

interactief

uitwisseling

 

Doelgroep

Leraar Leerlingbegeleider
€ 125 per persoon

Praktische info

1 dag