Coachingsvaardigheden basistweedaagse - Opleidingen - Vonk en Visie

Coachingsvaardigheden basistweedaagse

haal het beste uit je collega of stagiair
Gespreksvaardigheden

Een collega worstelt met een moeilijke klasgroep, en je wil samen kijken hoe hij of zij het anders kan aanpakken.  Je krijgt een stagiair toegewezen, en je wil die zo goed mogelijk ondersteunen en stimuleren.  Je wil jezelf bekwamen in je coachingsvaardigheden. Deze vragen worden theoretisch én praktisch benaderd: Hoe bied ik psychologische ondersteuning en taakondersteuning? Hoe bouw ik de relatie op? Hoe kan ik een reflectiemodel gebruiken als groeimiddel? Ideaal voor mentoren en stagebegeleiders.

Coachende vaardigheden zijn grofweg in twee groepen onder te brengen: vaardigheden die ondersteunend werken, en vaardigheden die uitdagend werken, die aanzetten tot reflectie.

Deze vorming gaat op beide aspecten in. Op dag 1 kijken we naar mogelijkheden om ondersteunende kant van coaching vorm te geven.  We geven een leidraad om de begeleiding zoveel mogelijk op maat te kunnen aanbieden, afhankelijk van de noden van de gecoachte en de stijl van de coach.  We bekijken welke kwaliteiten nodig zijn voor een coach en oefenen met gesprekstechnieken die specifiek bruikbaar zijn voor de ondersteunende taak van de coach.

Op dag 2 zoomen we in op de tweede kant: zorgen voor groei door reflectie.  Aan de hand van concrete voorbeelden leren we gebruik maken van reflectiemodellen, en oefenen we vraagtechnieken in die de coach kan hanteren om de reflectie te stimuleren.

We bieden ook een Groeitraject Coachingsvaardigheden aan.  Daarn leer je onder meer ook vaardigheden over omgaan met weerstand binnen coaching. Je kan deze basistweedaagse zien als een introductie.

 

Doelstelling

  • de coach krijgt een kader om een flexibele begeleidingsstijl te hanteren
  • de coach oefent vaardigheden in die nodig zijn bij het uitvoeren van zijn tweeledige taak: ondersteuning en uitdaging

Werkwijze

  • uiteenzetting van theoretische modellen met voorbeelden uit de praktijk
  • interactieve uitwisseling
  • oefenen van vaardigheden
  • zelfreflectie

Doelgroep

Leraar Leerlingbegeleider Zorgleerkracht Directie/middenkader Ondersteuner

Categorie

Hoger Buitengewoon lager Kleuter Lager Volwassenen Secundair Buitengewoon secundair

Praktische info

2 dagen

dag 1/2

do 20 oktober 2022
09:30 - 16:30
Maarten Van de Broek

dag 2/2

vr 21 oktober 2022
09:30 - 16:30
Maarten Van de Broek
€ 260.00

Wens je een offerte om deze opleiding te laten plaatsvinden in jouw organisatie?

Aanvragen